ATLETSKI KLUB ZAGREB ULIX

KAKO JE KOMARAC PRELETIO 8.00m !!

Prije otprilike 14g u OŠ “Antuna Mihanovića” na redovnom testiranju zamijetio sam jednog kržljavog dečkića koji je bio upola manji od svojih vršnjaka ali je svojom žilavom građom te nevjerojatnom skočnošću pokazivao da u njemu nešto ima. Neuspješno sam ga nagovarao da se uključi u rad atletske škole, naime bio je izuzetno sramežljiv i trebale su proči 2 godine da steknem njegovo povjerenje te da počne sa treninzima. Zvali su ga komarac – Marko Prugovečki (Pruga).
Prvih nekoliko godina prošao je gotovo sve atletske discipline te je čak pokazivao i odlične rezultate na dužim prugama. Naime Pruga je kao kadet za klub nastupao na 3km i to sa vrlo dobrim rezultatom. Usprkos tome vidjelo se da uživa u skokovima te je njegova eksplozivna snaga nevjerojatno rasla iz godine u godinu.
Rezultatski napredak bio je jako spor i Marko je zaostajao za svojim vršnjacima (nikad nije nastupio za bilo kakvu kadetsku niti ml.juniorsku selekciju),ali usprkos tome bio je kontinuiran te je motivacija bila samo popravljanje vlastitih osobnih rekorda.
Kao stariji junior prvi puta ulazi sa 19g u reprezentaciju te skače preko 7m, tada počinje njegov strmoglavi uspon te sa 22g po prvi puta ispunjava normu za jedno veće međunarodno natjecanje i odlazi u Kaunas na ml.seniorsko EP te na univerzijadu u Beograd (bez nekog značajnijeg rezultata). Skače već 771cm.
Slijedeće godine ima sjajnu sezonu sa prosijekom 5 najboljih skokova od 772cm te se zaustavlja na osobnom rekordu od 777cm iako sposobnosti pokazuju da je već tada bio spreman za puno bolji skok.
Krajem godine nažalost počinje osijećati bol u koljenu te je krajnja dijagnoza klasično skakačko koljeno, potrebna je terapija i mirovanje. Pada odluka, promjenit ćemo odraznu nogu te godinu dana biti strpljivi do konačne sanacije i oporavka prave odrazne noge. Marko se čak začuđujuće dobro snalazi i uspijeva skočiti sa suprotne noge respektabilnih 769cm, ali uz velike oscilacije te se ipak vidi da je to daleko od onog kako je skakao na svoju pravu odraznu nogu. Zimsku sezonu 2011/2012 odlučujemo da ćemo se ipak još zadržati na suprotnoj nozi kako bi se terapija odradila do kraja.
Prvo natjecanje u ljetnoj sezoni odradio je u Senti, skok od 760cm prema navodima trenera (nisam bio prisutan) bio je doslovce protrčan bez odraza, te je sve nagoviještavalo da bi u Bistrici moglo biti dobro.
Slovenska Bistrica – prva dva skoka prijestup i nervoza. Naime dešavalo mu se već kao i svakom skakaču da napravi 3 prijestupa i ispadne iz daljnjeg natjecanja. Treći skok ide u puno lakšem ritmu te se odražava na sigurno i 755cm (tada vodeći skok), vidjelo se već tada da u nogama ima nešto posebno za taj dan. U četvtoj seriji Marko ulazi puno energičnije u skok, ali malo razvlači posljednja dva koraka i skače 781cm osobni rekord! Tada i konkurencija pokazuje zube u 5 skoku Pucelj preuzima vodstvo sa 788cm! Pervan se približava na 779cm. Marko u 5 skoku prestupa. 6.skok – Pervan prestup, Puc na 769cm, čeka se zadnji skok. Atmosfera izvrsna, Boštjan Fridrih uzima mikrofon i komentira zadnje skokove, publika je na nogama i daje podršku ritmičnim pljeskanjem, Marko skače i dolazi idealno na dasku, nakon skoka iskače iz pijeska i trči do vjetromjera, zna da je skok bio sjajan iako se sa tribine koja je neposredno iznad skakališta nije moglo vidjeti koliko je to daleko. Vjetar je regularan, mjeri se skok – 800cm!! Oduševljenje svih prisutnih a najviše naravno Marka i mene. Komarac je postao 3.Hrvat (nakon Ergotića i Aračića, koji su odmah i telefonski čestitali) preko 8m! Dan za pamčenje za sve članove našeg kluba!!
trener: Igor čordaš

scan0009

scan0010

SKMBT_C25212052813591

SKMBT_C25212052813590

NATJECANJA, OSTALO Comments Off on KAKO JE KOMARAC PRELETIO 8.00m !!


komentiranje je zabranjeno.