Jure Rovan

Intervju JURE ROVAN – član Stručnog stožera

Jure RovanJure RovanJure Rovan državni rekorder Slovenije u disciplini skok s motkom, dvostruki slovenski olimpijac(ATENA, PEKING), aktivni član AK FIT BREŽICE, s 8 godina se počeo baviti sportom. Zajedno sa tatom otišao je u šumu i zajedničkim snagama su od drveta napravili prvu motku. Od tog trenutka započela je jedna velika priča koja je prepuna životnog iskustva mladog atletičara i njegove omiljene discipline skoka s motkom…

M&M: Dragi naš Jure, dva puta ste već bili na olimpijskim igrama. Kakav je osjećaj biti na tako velikom događaju?

Jure: Osjećaj je neopisiv, nešto predivno. Velika je čast biti na jednom mjestu sa tako puno sportaša iz različitih zemalja koji su došli dati sve od sebe, koji su svoju dugogodišnju muku napokon okrunili samim time što su uspjeli postići da ostvare OI normu i dođu na najveće sportsko događanje! Mislim da je cilj svakog sportaša doći na olimpijske igre, zato mali moji sportaši nemojte odustajati od svojih snova, budite uporni i ne posustajte lako!

M&M: Ove godine postali ste članom stučnog stožera u našem klubu. Kako vam se sviđa ta uloga?

Jure: Prije svega volio bi se zahvaliti upravi kluba šta me izabrala da postanem članom ovako pozitivnog kluba. Velika čast mi je bit dio ovog velikog kolektiva. Klub čini sve što je u njegovoj moći da se atletika – kraljica sportova – dovede na jednu višu razinu nego što je bila do sad. Upravo suradnja između klubova u Hrvatskoj i u ostalim klubovima izvan Hrvatske, može se postići najveći cilj, a to je promicanje atletike.

M&M: A kako je uopće došlo do te suradnje?

Jure: Davor me je kontaktirao odmah po dvoranskoj sezoni, a ozbiljniji razgovori održani su uoči mitinga u Splitu (svibanj, op.a.) i to na Velikom Drveniku u gostima kod Ede Josipovića. Nekad davno kad sam ja počinjao Edo mi je puno pomogao i to se pamti. Sad je došao red da i ja pomognem. Osim toga vidim da imate dobar potencijal skakača i skakačica i bila bi šteta da se to ne iskoristi. Moram reći da je za moj ozbiljan angažman najvažniji Pavle. Neustrašiv je, u godinu i pol je došao do 430 cm, još raste i ima ogroman prostor da ojača i da napreduje u tehnici. Osim toga izuzetan je pozitivac što je jako važno. Vjerujem da ću zajedno s Edom i Pavlom otići i više i dalje nego što sam u svojoj karijeri.

M&M: Već su odrađene neke zajedničke akcije (hals-svetice, ‘najbolji od najboljih’ ,s karizmom u nebo…). Kako ti se sviđa projekt SKOK PREKO SCHENGENA?

Jure: Projekt skok preko Schengena, natjecanje u skok s motkom na Bregani između graničnih prijelaza, čini mi se odlična ideja za promicanje atletike u Hrvatskoj i Sloveniji. To je nesvakidašnja ideja i prilika da „bedake“ s obje strane uvjerimo u neke više vrijednosti. Tim projektom ne promičemo samo atletiku kao sport nego kvalitetne i dobrosusjedske odnose.

M&M: Bilo je nekih mokrih događanja u Pekingu….?

Jure: Da, svi su se o tome raspisali. Naš jedan komentator je, po mom mišljenju, neprilično govorio o nama atletičarima koji smo zastupali boje Slovenije na OI. Morate znati da sportaši žele najbolje, ali to nije uvijek moguće. Recimo, ja sam se povrijedio 10-tak dana prije OI i nisam mogao dati ono što bi dao da sam bio zdrav. I poznatiji od mene, i sa boljim rezultatima, nisu ušli u finale. Komentari da smo turisti i tome slično nisu u redu. Mnogo odricanja je potrebno da dođeš na taj nivo i to ne treba omalovažavati.

Reagirao sam i u afektu pošpricao vodom komentatora u kabini koji je bio u direktnom prijenosu. Pogriješio sam! Nije to bio način, ali eto reagirao sam ljudski. Ispričao sam se i vjerujem kako posljedica neće biti.

M&M: Kako vidiš suradnju s nama?

Jure: Na stručnoj razini i kroz organizaciji zajedničkih natjecanja i promotivnih događanja. Davor je predložio da organiziramo tri natjecanja u skoku s motkom u Hrvatskoj (u Iloku, Dubrovniku i Zagrebu, op.a.), a ja ću pridodati tri u Sloveniji. Prihvaćen je i moj prijedlog da to nazovemo EURO ADRIATIC liga za natjecatelje iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije. Skupljat će se bodovi, a na kraju će najbolji dobiti dvije gajbe jabuka – jednu u trajno vlasništvo, a jednu prijelaznu!!! Ha, ha.. Da se uozbiljim, čujem da se pregovara s ozbiljnim sponzorima!

M&M: Što bi još dodao?

Jure: Ha, zahvalio bi Anđelku i tvrtki ULIX jer su mi riješili aviokartu za Dakar u Senegalu kad to nitko nije mogao! I tamo sam skočio 5,55 m, normu za OI. Eto, moj nastup na OI u Pekingu dijelom je uspjeh i mog pobratimskog kluba Zagreb ULIX-a!!!

Matea&Miakomentiraj